Historik - GLTK

Historik

1874 introduceras Lawn Tennis i England av major Wingfield och 1878 revideras reglerna till att i stort sett motsvara dagens regler.

1879 återvänder Johan August Westerberg från en Englandsresa och med sig hem har han racketar och utrustning för att spela Lawn Tennis. Sporten blir snabbt populär och sprider sig till Stockholm 1879 via kronprins Gustaf, sedermera Gustaf V, som dessutom låter anlägga en bana på skeppsholmen.

Kung Gustav V

1886 anordnas på Exercisheden den första tävlingen av många i Göteborg.

1896 bygger Göteborgs Velociped Klubb Idrottsplatsen, nuvarande Gamla Ullevi, cykelbana, fotbollsplan som även används av friidrottare samt sex tennisbanor anläggs.

Tennisen i göteborg skiljer sig nämnvärt från den i Stockholm. I den kungliga huvudstaden utövas det främst av den kungliga familjen med närmaste krets medan det i Göteborg har fått en bredare spridning och utövas av gemene man.

Fredag 16 november 1900 bildas Göteborgs Idrottsförbund med avdelningarna Göteborgs Velociped Klubb, Skridskoavdelningen Norden, Idrottsavdelningen Lyckans Soldater samt – den helt nya – avdelningen Tennis

James Keiller Jr. och kretsen kring honom har varit drivande krafter sen tennisen introducerades och är nu ansvariga för uppförandet av Tennispaviljongen 1901.

1906-1910 orsakar avdelningarna under Göteborgs Idrottsförbund ett stort ekonomiskt underskott då de belastar förbundets utgiftskonto hårt utan att i motsvarande grad bidra med intäkter.

1911 bestämmer sig Göteborgs Idrottsförbund för en rekonstruktion. Vintersporterna förblir avdelningar under förbundets ledning medan de övriga avdelningarna blir självständiga föreningar med eget styre och ekonomi. Redan 1909 hade tennisavdelningen med namnet Göteborgs Tennis Klub fått lösare tyglar med förbundets tysta medgivande. nu var föreningen formellt sett en helt fristående tennisklubb och tar officiellt namnet Göteborgs Lawn Tennis Klubb, GLTK.

1925 debuterar Sverige i Davis Cup. Allan Thorén från GLTK ingår i laget.

1931 visar en sammanställning gjord av Svenska tennisförbundet att GLTK är den största föreningen i landet med sina 378 medlemmar.

1949 är GLTK fortsatt störst, nu med 536 medlemmar.

1989 övertar GLTK anläggningen på Lilla Torp av kommunen.

1993 söker man en klubbdirektör med helhetsansvar, Thomas Karlsson anställs men övergår efter en kort period till annat arbete varpå Ulf Börjeson utses till klubbdirektör 1994 och är så än idag. (09-05-18)

2003 tas beslutet om tillbyggnad för anläggningen på Lilla Torp.

GLTK

2009 är GLTK den tredje största tennisklubben i landet med sina 1570 medlemmar.

Källförteckning: GLTK – En storklubb i tiden 1900- , Christian Haneson, Haneson Förlag, Utgiven av Göteborg Lawn Tennis Klubb.