Information till dig som vill tävla

Tennis är roligt i alla dess former. Några tycker det är roligt att bara ha en aktivitet att gå till och där spela med sina kompisar. Andra vill utveckla sin tennis till att vara en tävlingsidrott. På GLTK värnar vi om båda kategorierna men. För dig som känner att du vill ha tennis som en tävlingsidrott kommer här lite tips.

Tävling kan ske i alla åldrar och på alla nivåer. Här har vi valt att börja nerifrån i ålder och titta uppåt.

Interntävlingar för de yngsta

För de allra yngsta 8-11 år har vi på GLTK interntävlingar. Oftast är dessa på fredag- eller lördagkvällar. Tävlingarna är oftast begränsade i det att en ålder kommer i taget. Utgångspunkten är att man spelar med samma typ av bollar som man normalt tränar med. Att vara med på våra interntävlingar är bästa sättet att börja eftersom det vid dessa tävlingar finns tränare på plats som kan hjälpa till med alla de frågor som kan komma upp. Det kan vara viktigt att påpeka att barnen skall kommit en bit på vägen i sin träning för att de första tävlingarna, även på intern nivå, skall upplevas som positiva. Är en liten spelare inte riktigt redo kan den första tävlingen bli ett avskräckande exempel snarare än en ytterligare rolig dimension på tennisspelet. Det är naturligtvis svårt att ge en generell riktlinje var denna nivå ligger så det bästa är att fråga tränaren.

Lokala tävlingar på första nivån

Har man väl kommit igång finns det sedan många tävlingar på Göteborgsklubbarna som ingår i
 If SO Tour/Lilla Klubbtouren. Även vi på GLTK har några sådana tävlingar. Lilla Klubbtouren är enkla och snabba tävlingar där deltagandet fokuserar på att spela korta matcher mot flera spelare utan att kora en viss segrare. Poängen är snarare att alla skall känna sig som vinnare på något sätt. Touren administreras av Tennis Göteborg och information finner du på http://www.tennisgoteborg.se. Affischen hänger även på vår anslagstavla vid entrén!

Tennis Göteborg administrerar också Stora Klubbtouren som är tävlingar för dig som är lite äldre 11-15 år och tränar i tennisskolan. Poängen med dessa tävlingar är att de är för de spelare som inte spelar så mycket andra tävlingar utan bara känner att det kunde vara kul att pröva på. Även här kan det vara bra att pratat med din tränare innan du anmäler dig.

På affischen till Lilla/Stora Klubbtouren finns även namn på de sanktionerade tävlingarna i Göteborg

Nationella tävlingar

Från 10 års ålder finns det tävlingar inom ramen för Svenska Tennisförbundets tävlingsprogram. Man kan enkelt uttrycka det som att dessa tävlingar är för de som kommit förbi Tennis Göteborgs tourer och vill prova vingarna i ett större sammanhang. Det finns naturligtvis tävlingar på alla nivåer, från den lägsta lokala till de nationella på elitnivå. För den som börjar tävla är det lämpligt att välja en tävling på lokal nivå.  Här på GLTK har vi flera tävlingar men Sportlovsspelen, som föga förvånande går på sportlovet, och Höstturnerningen samt Halloween Cup som går på höstlovet. Dessa kan vara bra förstatävlingar.

Tävlingar inom ramen för Svenska Tennisförbundets program hittar man bäst på www.tennis.se . Där är alla tävlingar samlade i en kalender och man kan klicka sig fram för information om varje tävling.

Tävlingslicens

Eftersom anmälningsförfarandet är datoriserat behöver alla en tävlingslicens. Det kan man få genom att anmäla sig till Svenska Tennisförbundet. Licensen är gratis till och med 12 år, därefter är den avgiftsbelagd och innehåller bland annat en försäkring. All information hittar du på: www.tennis.se ”att tävla” ”licens”

Tävlingspyramid

Svensk tennis Göteborg har gjort en pyramid som försöker sammanfatta tävlingsspelet. Den kan vara intressant att titta på för att få en bild över tävlingsutbudet. Pyramiden hittar du på http://www.proteamonline.se/storage/customers/1477/editor/Tavlingspyramid_Tennis_Gbg.pdf

Vem anmäler och vart anmäler jag mig

Till skillnad från lagsporterna så sker all anmälan till tävlingar på eget initiativ. För tävlingar i GLTK kommer informationen dels från tränare och ibland i riktade mail till olika åldersgrupper och spelkategorier. Man anmäler sig då på mail till den adress som det står i inbjudan.
Vid externa tävlingar i Tennis Göteborgs regi skickas oftast ett mail till den adress som står angivet i inbjudan. Det kan vara till Tennis Göteborg eller arrangerade klubb.
För sanktionerade tävlingar inom ramen för Svenska Tennisförbundets tävlingskalender sker anmälan på https://svtf.tournamentsoftware.com/  Där finns också all information om tävlingarna såsom vilka dagar de spelas och när anmälningstiden går ut.

Vid några av de största tävlingarna såsom SALK, Båstadtennis och JSM åker ledare med från klubben. Men även vid dessa tillfällen sker anmälan individuellt.

Att välja tävling

Till sist vill vi på GLTK förmedla vår syn på tävlande i allmänhet. Det finns hundratals tävlingar runt om i Sverige att tävla i. Men det gäller att inte bli förblindad. Det bästa sättet att tänka, tycker vi, är att först börja i klubben, när man känner att man har framgångar där så kan man prova att spela i Göteborg. Skulle det sen visa sig att man hör till de bättre där så kan man söka större utmaningar på nationell nivå. Och skulle sen drömmen bli sann att man blir bland de allra bästa i Sverige, ja då återstår bara världen.

GLTK tränarna